برای درمان سرماخوردگی روش‌های خانگی متعددی وجود دارد، مرطوب نگه داشتن هوای خانه، استفاده از انواع ویتامین ها خصوصاً ویتامین C و D، نوشیدن زیاد مایعات و… اما درباره پیشگیری از سرما خوردگی و کارهایی که در این زمینه باید انجام دهیم چه می‌دانیم؟

با توجه به آغاز فصل پاییز و سردشدن هوا بیماری سرماخوردگی هم شیوع بیشتری پیدا می‌کند، پس مهم است که روش‌های پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی را بدانیم و آنها را انجام دهیم؛ در این مقاله از پیکاپک نیز ما قصد داریم تا کارهایی که می‌توان برای جلوگیری از سرماخوردگی انجام داد را به شما معرفی کنیم.

فاصله اجتماعی را رعایت کنید!

فاصله اجتماعی را رعایت کنید

سرماخوردگی نیز مانند تمام بیماری‌های ویروسی می‌تواند به راحتی از فرد بیمار به شما منتقل شود. یکی از ساده‌ترین روش‌هایی که از طریق آن می‌توانید از ابتلا به بیماری سرماخوردگی جلوگیری کنید این است که به افراد بیمار و سرماخورده نزدیک نشوید با این کار تا حد خوبی از انتقال ویروس جلوگیری می‌کنید. البته رعایت فاصله اجتماعی فقط به فاصله فیزیکی از این افراد ختم نمی‌شود بلکه اهمیت دارد که بهداشت شخصی خود را نیز رعایت کنید و برای مثال از استفاده هر نوع وسایلی که با دهان و بینی برخورد دارند به صورت مشترک با فرد بیمار خودداری کنید. برای مثال از قاشق و چنگال استفاده نکنید و از لیوان شخصی خود آب بنوشید.

مصرف ویتامین دی

مصرف ویتامین دی

همه ما می‌دانیم که مصرف ویتامین‌ها تا چه حد به بهبود وضعیت سلامت و تقویت سیستم ایمنی ما کمک می‌کنند اما شاید در زندگی روزمره از اهمیت از این امر غافل باشیم.

بر اساس تحقیقات متعدد مصرف ویتامین دی می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری‌های عفونی دستگاه تنفسی را کاهش می‌دهد. افرادی که میزان ویتامین دی در بدنشان کمتر از حد نرمال است بسیار بیشتر از دیگر افراد به عفونت‌های دستگاه تنفس فوقانی که علائمی چون گلودرد، سرفه و گرفتگی بینی داراست مبتلا می‌شوند.

چرا که سلول‌ها در بدن ما برای انجام واکنش علیه ویروس‌ها و اقدام در مقابل بیماری‌های عفونی به ویتامین دی نیاز دارند. مطالعات نشان داده که مصرف روزانه 400 واحد ویتامین دی در جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های ویروسی و عفونی نظیر سرماخوردگی تأثیر چشمگیری دارد.

مصرف خوراکی‌هایی چون ماهی سالمون، شیر غنی شده با ویتامین دی و تخم مرغ می‌تواند ویتامین دی بدن شما را تأمین کند، البته مکمل‌های دارویی ویتامین دی نیز وجود دارند که می‌توانند در مرتفع کردن نیاز افراد به این ویتامین مؤثر باشند.

شستشوی دست‌ها

در دنیای شلوغ امروز بسیاری از محیط‌هایی که ما به آنها رفت و آمد می‌کنیم آلوده هستند، مکان‌هایی مثل مترو، اتوبوس، غذاخوری‌ها و… در این مکان‌ها ما دستمان را به جاهایی مختلفی می‌زنیم که ممکن است به ویروس آلوده باشند و همین دست آلوده را به دهان و بینی خود نیز می‌زنیم. این عمل منجر به انتقال ویروس از محیط به بدن و سرایت بیماری می‌شود. شاید خودتان متوجه نباشید اما در طول روز بارها صورت خود را لمس می‌کنید، نتیجه تحقیقاتی در سال 2008 نشان داد که افراد به طور میانگین در طول روز 16 بار صورت خود را لمس می‌کنند پس اهمیت دارد که همواره دست‌های خود را تمیز نگه دارید مخصوصاً پس از رفت و آمد به مکان‌های شلوغ و عمومی. نحوه شستشوی صحیح دست‌ها هم در چند مرحله و به مدت 20 ثانیه با صابون یا شوینده‌های دیگر مخصوص دست است که البته در صورت نداشتن صابون یا شوینده‌ی مناسب دیگر می‌توانید از مواد ضدعفونی کننده مثل الکل استفاده کنید.

از بخور استفاده کنید

کم بودن میزان رطوبت در هوایی که تنفس می‌کنیم منجر به خشکی مجاری تنفسی می‌شود و این خشکی باعث می‌شود تا ویروس‌های موجود در سینوس‌ها به راحتی از بین نروند. از بین نرفتن این ویروس‌ها نیز موجب سرماخوردگی می‌شود پس یکی از مؤثرترین روش‌ها برای پیشگیری از سرماخوردگی استفاده از بخور است تا هوا را مرطوب کند. چرا که بخور غشای مخاطی را مرطوب می‌کند و هر چقدر که این غشا مرطوب‌تر باشد احتمال به دام افتادن ویروس‌ها در آن بیشتر است.

نکته مهم در این زمینه تمیز نگه داشتن خود دستگاه بخور است چرا که محیط های گرم و مرطوب زمینه پرورش قارچ‌ها را فراهم می‌کنند.

از استرس دوری کنید

تحقیقات بسیاری تاکنون اثر مخرب استرس بر سلامت بدن به ویژه سطح ایمنی را اثبات کرده‌اند. وقتی که بدن در معرض شرایط تنش‌زا و استرس قرار می‌گیرد شروع به ترشح هورمونی به نام کورتیزول می‌کند. این هورمون قدرت سیستم دفاعی بدن را کاهش می‌دهد و از این طریق به ویروس سرماخوردگی و یا هر ویروس دیگر امکان نفوذ راحت‌تر به بدن را می‌دهد. بدین ترتیب یکی از روش‌های مؤثر در جلوگیری از ابتلا به بیماری سرماخوردگی و یا هر بیماری دیگر ویروسی تقویت سیستم ایمنی از طریق داشتن آرامش و دوری از استرس است. در این زمینه شما می‌توانید از کلاس‌ها و تمرینات یوگا و مدیتیشن استفاده کنید، همچنین گذراندن وقت با دوستان و خانواده نیز می‌تواند به دوری از استرس کمک کند.

خواب کافی

شاید راحت‌ترین راه برای داشتن بدنی سالم و به طبع آن سیستم ایمنی قوی داشتن خواب کافی و مناسب در طول روز باشد. داشتن خواب به میزان کافی احتمال ابتلا به بیماری‌های ویروسی همچون سرماخوردگی را کاهش می‌دهد. نتیجه یک تحقیق بر روی 153 زن و مرد نشان داده احتمال ابتلا به سرماخوردگی در افرادی که در طول شبانه روز کمتر از 7 ساعت می‌خوابند سه برابر بیشتر از کسانی است که خواب کافی دارند. تا پیش از این خواب کافی چیزی بین 6 تا 8 ساعت عنوان می‌شد اما طبق مطالعات جدید در بنیاد ملی خواب آمریکا این میزان 7 الی 9 ساعت اعلام شده است که البته کیفیت آن نیز بسیار حائز اهمیت است. یکی خواب 7 ساعته ولی باکیفیت و مداوم بسیار بهتر از یک خواب 9 ساعته منقطع است. همچنین خواب شب بسیار ارزشمندتر و حیاتی تر از خواب روز است.

مصرف زینک

مصرف زینکر

تحقیقات پزشکی نشان می‌دهند مصرف مکمل زینک یا روی می‌تواند رشد ویروس را کاهش دهد همچنین در صورت ابتلا به بیماری‌های ویروسی نظیر سرماخوردگی طول مدت درمان را کاهش داده و علائم را تا حد خوبی کاهش دهد. میزان روی مورد نیاز بدن مقدار کمی در روز است و به همین جهت به راحتی از طریق رژیم غذایی روزانه قابل دریافت است و تا حد خوبی نیاز به مصرف مکمل‌های دارویی و غذایی حاوی زینک وجود ندارد. شما می‌توانید زینک مورد نیاز بدن خود را با مصرف مواد خوراکی چون صدف، گوشت، پنیر سویا یا همان توفو و عدس تأمین کنید.

پروبیوتیک‌ها را به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید

 

پروبیوتیک‌ها انواع خوبی از باکتری‌ها هستند که در روده ما زندگی می‌کنند و به سلامت بدن ما و به ویژه تقویت سیستم ایمنی آن کمک بسیاری می‌کنند. از آنجایی که بخش اعظم سیستم ایمنی در رود‌ه‌ها قرار گرفته، زیاد شدن میزان پروبیوتیک‌ها به طور ویژه بر عملکرد سیستم ایمنی اثرگذارند. پروبیوتیک‌ها در غذاهای زیادی وجود دارند اما می‌توان آن‌ها را در ماست‌های پروبیوتیک و نوشیدنی‌های کفیر پیدا کرد. همچنین در غذاهای آسیای شرقی نیز به خوبی یافت می‌شوند، غذاهایی همچون کلم شور تخمیری یا کامبوچا. امروزه مکمل‌های دارویی پروبیوتیک نیز به راحتی در دسترس و قابل استفاده هستند.

بر اساس یک تحقیق انجام شده در نشریه علم و طب ورزش در سال 2014 بازیکنان ورزش راگبی که مکمل‌های حاوی پروبیوتیک دریافت کرده بودند نسبت به آن دسته از بازیکنان که پلاسبو (دارونما یا پلاسبو؛ دارویی که اثر بخشی ندارد و صرفاً اثر تلقینی دارد به همین جهت در آزمایشات پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد) مصرف کرده بودند بسیار کمتر مبتلا به سرماخوردگی یا عفونت‌های دیگر خصوصاً عفونت‌های گوارشی شده بودند. همچنین با مصرف پروبیوتیک‌ها شدت، طول دوره درمان و حتی علائم سرماخوردگی در افراد بیمار نیز کاهش می‌یابد.

در آخر!

برای خرید انواع دمنوش‌های حافظ سلامتی که می‌توانند به شما در پیشگیری و حتی بهبود روند درمان سرما خوردگی کمک کنند و دیگر محصولات بهداشتی و سلامتی به سایت پیکاپیک مراجعه کنید، همچنین با خرید اشتراک پیکاپیک می‌توانید تمامی این محصولات را قبل از خرید استفاده و تجربه کنید.


Pikapak Blog » کارهایی که برای جلوگیری از سرماخوردگی باید انجام بدیم