admin

رژیم غذایی برای درمان مشکلات گوارشی

نویسنده: admin 2 October 2021 1.08K بازدید

سیستم گوارش انسان به دلیل انجام روند گوارشی از هضم غذا تا جذب مواد مغذی از اهمیت بالایی برخوردار است و عدم فعالیت درست این سیستم، باعث بروز بیماری‌های مختلفی می‌شود. برخی از بیماری‌های گوارشی با تغذیه نادرست شکل‌گرفته و وخیم‌تر می‌شوند که می‌توانید با داشتن رژیم غذایی سالم، به روند بهبودی بیماری‌های گوارشی کمک کنید.

رژیم غذایی برای درمان مشکلات گوارشی بسیار مؤثر است ولی قبل از هر چیز، باید بیماری گوارشی توسط پزشک تشخیص داده شود و در نهایت رژیم غذایی توصیه شده برای آن بیماری رعایت شود.

مشکلات گوارشی و علائم آنها

  • رفلاکس معده: برگشت اسید و محتویات معده به سمت مری، رفلاکس معده است.
  • سوزش سر دل: این بیماری همان التهاب مری ناشی از رفلاکس معده است که احساس درد در هنگام رفلاکس حس می‌شود.
  • زخم اثنی‌عشر: زخم‌هایی که در ناحیه اثنی‌عشر به وجود می‌آیند که معمولاً بدخیم هم نیستند. علائم این بیماری تهوع، نفخ، احساس درد و سوزش در بالای شکم هنگام گرسنگی است.
  • زخم معده: زخم‌های به وجود آمده در ناحیه معده که خوش‌خیم و بدخیم هستند. علائم زخم معده، درد و سوزش در بالای شکم، سوزش سر دل و در صورت شدت بیماری، وجود خون در مدفوع است.
  • التهاب روده: این بیماری به‌مرورزمان سبب ایجاد زخم و التهاب در لوله گوارش می‌شود. از علائم آن، تهوع، استفراغ، اسهال و گرفتگی عضلات شکم است.
  • دیورتیکولیت: زمانی که بیرون‌زدگی‌های روده بزرگ دچار التهاب می‌شوند، این بیماری به وجود می‌آید. علائم این بیماری، یبوست، اسهال، تهوع و احساس در ناحیه شکمی است.
  • یبوست: این اختلال در سیستم گوارشی، داشتن شکم سفت که به‌سختی کار می‌کند، است. از علائم آن، می‌توان به نفخ شکم و دفع سخت مدفوع اشاره کرد.
  • نفخ شکم: وقتی گاز ناشی از کربوهیدرات‌های هضم شده؛ تجمع می‌کنند، نفخ شکم به وجود می‌آید.
  • سوءهاضمه: یک مشکل گوارشی که با احساس درد و زود سیر شدن هنگام غذا خوردن همراه است.

رژیم غذایی مناسب برای درمان مشکلات گوارشی

حالا که کمی با مشکلات و بیماری‌های گوارشی آشنا شده‌اید، بهتر است به توصیه‌های مهم در درمان و رژیم غذایی برای درمان مشکلات گوارشی بپردازیم.

رفلاکس معده

اگر به رفلاکس معده دچار هستید، بهتر است وعده‌های غذایی کم‌حجم‌تری بخورید و میان وعده‌های ایرانی را در رژیم غذایی خود جای دهید. افزایش وزن، رفلاکس معده را تشدید کرده و توصیه می‌شود زیر نظر پزشک رژیم غذایی لاغری داشته باشید.

مصرف غذاهای نفاخ، ادویه‌جات زیاد در غذا، نوشیدنی‌های الکلی و کافئین‌دار همگی سبب رفلاکس معده شده و بهتر است که استفاده نشود. برای درمان رفلاکس معده باید از مصرف مواد غذایی که محتویات اسیدی بالایی مثل گوجه‌فرنگی و مرکبات دارند، اجتناب شده و با مواد غذایی فیبردار مثل آووکادو، تخم کتان، عدس و لپه جایگزین شود. همچنین، بعد از خوردن غذا، بلافاصله دراز نکشید.

سوزش سر دل

برای بهبود سوزش سر دل می‌توانید از گوشت‌های سفید مثل مرغ و ماهی و محصولات لاکتوز که پروتئین فراوانی دارند، در رژیم غذایی‌تان استفاده کنید. همچنین، موز و آب کلم به کاهش اسید معده و درمان سوزش سر دل کمک می‌کند.

از مصرف غذاهای سرخ‌کردنی، نوشیدنی‌های الکلی و کافئین‌دار، شیرینی‌جات، خامه و کره اجتناب شده و نوشیدن چای نعنا به‌عنوان دمنوش نیز اجتناب شود.

زخم معده

در رژیم غذایی برای درمان مشکلات گوارشی که شامل انواع زخم‌های پپتیک مثل زخم معده و اثنی‌عشر، باید از مواد غذایی مثل هویج، آووکادو، فلفل قرمز، زردآلو، گوشت قرمز، غلات، تخم‌مرغ، سبزیجات حاوی ویتامین A و مرکبات حاوی ویتامین C استفاده شود. این مواد غذایی تسکین‌دهنده هستند و به ترمیم زخم کمک می‌کنند.

همچنین، از مصرف مواد سرخ‌کردنی، غذاهای آماده و کنسروی، ادویه‌جات، نوشیدنی‌های گازدار و الکلی و کافئین‌دار پرهیز شود. مصرف طولانی‌مدت شیر برای این افراد مضر بوده زیرا، تولید اسید معده را افزایش می‌دهد.

التهاب روده

التهاب روده با کمبود اسیدفولیک همراه است که باید با مصرف مکمل‌های اسیدفولیک جبران شود. مصرف نان‌های سبوس‌دار، غلات و سبزیجات و همچنین ماهی که حاوی اسیدهای چرب است به بهبود التهاب روده کمک می‌کند. این اختلال گواشی در برخی موارد سبب اسهال می‌شود که باید پتاسیم ازدست‌رفته را با مصرف میوه، آب‌میوه، سبزیجات و میوه‌های خشک شده جبران کرد.

این مواد غذایی که در بالا ذکر شد، در برخی افراد مبتلا به التهاب روده سبب افزایش درد شده و باید رژیم غذایی خود را عوض کنید.

دیورتیکولیت

مواد غذایی که حاوی فیبرهای محلول هستند مثل غلات سبوس‌دار، ماکارونی، برنج، میوه و سبزیجات به بهبودی این بیماری کمک می‌کنند.

یبوست

برای رفع یبوست، مصرف آب کافی و چای کم‌رنگ توصیه می‌شود. همچنین، سبزیجات و میوه‌هایی مثل آلو، انجیر، توت‌فرنگی و هندوانه که ملین هستند، به رفع یبوست کمک می‌کنند.

مصرف قهوه و چای پررنگ به دلیل دارابودن مقادیر زیادی کافئین سبب یبوست می‌شود.

نفخ شکم

مصرف مواد غذایی که به هضم بهتر غذا کمک کنند، برای رفع نفخ شکم بسیار مفید هستند. این مواد غذایی شامل دارچین، رازیانه، رزماری، مریم‌گلی، آویشن و ماست هستند.

مواد غذایی که حاوی کربوهیدرات هستند و هضم آنها سخت است، سبب نفخ معده می‌شود. این مواد غذایی شامل حبوبات، کلم قمری، کلم بزرگ، آرد، سیب‌زمینی و شیرین‌کننده‌های مصنوعی است که باید از آنها پرهیز شود.

سوءهاضمه

از دلایل سوءهاضمه می‌توان به پرخوری، تندتند غذا خوردن اشاره کرد و همچنین، مصرف غذاهای چرب و سرخ‌کردنی، غذاهای پرادویه، قهوه، نوشیدنی‌های گازدار و الکلی و سیگارکشیدن سبب سوءهاضمه می‌شود.

داشتن وعده‌های غذایی کم‌حجم، اضافه‌کردن میان وعده‌های سالم و نوشیدن آب و مایعات کافی به روند بهبود سوءهاضمه کمک می‌کند. برای آشنایی با انواع میان وعده‌های سالم می‌توانید به سایت پیکاپک مراجعه کنید. فراموش نکنید که داشتن رژیم غذایی برای درمان مشکلات گوارشی بسیار مفید بوده و به روند بهبود کمک می‌کند.

مواد غذایی بهبود دهنده گوارش

در ادامه این مطلب، قصد داریم به چند مواد غذایی که به بهبود سیستم گوارش کمک می‌کند، بپردازیم.

ماست

ماست حاوی باکتری‌های مفیدی به نام پروبیوتیک است که به هضم غذا کمک کرده و از مشکلات گوارشی مثل اسهال، نفخ و یبوست جلوگیری می‌کند. البته در هنگام باید دقت کنید که ماست حاوی پروبیوتیک باشد.

سیب

سیب به دلیل دارابودن مقادیر زیادی پکتین و فیبر محلول، باعث افزایش حجم مدفوع شده و در نتیجه به رفع یبوست و اسهال کمک می‌کند. همچنین، از التهاب و عفونت روده نیز جلوگیری می‌کند.

رازیانه

رازیانه دارای فیبر بوده که از یبوست جلوگیری کرده و روند فعالیت سیستم گوارشی را منظم می‌کند. همچنین وجود ماده ضد اسپاسم در رازیانه، باعث نرم شدن عضلات دستگاه گوارش می‌شود.

کفیر

کفیر از محصولات فرآورده شده لبنی است که از مخلوط شدن غلات کفیر با شیر به دست می‌آید. این ماده هم مثل ماست‌های پروبیوتیک، به هضم بهتر غذا و لاکتوز کمک می‌کند و کاهش التهاب روده و بهبود روند فعالیت سیستم گوارش را به همراه دارد.

سالمون

سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است که به کاهش التهابات و بهبود روند هضم غذا کمک می‌کند. التهاب روده از همین نوع التهابات است که با مصرف امگا 3 کاهش میابد.

سبزیجات

بسیاری از سبزیجات منبع فیبرهای محلول و منیزیم بوده که این ماده‌ها سبب افزایش حجم مدفوع شده و رفع یبوست می‌شود. این سبزیجات شامل بروکلی، اسفناج و کرفس است.

زنجبیل

زنجبیل جهت بهبود حالت تهوع، سوزش و ناراحتی معده استفاده می‌شود. همچنین، این ماده غذایی به حرکت سریع‌تر غذا در معده شده و روند هضم را راحت‌تر می‌کند.

چغندر

چغندر مواد غذایی بهبود دهنده گوارش

چغندر هم به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی فیبر، باعث افزایش حجم مدفوع شده و از یبوست جلوگیری می‌کند.

در آخر

سیستم گوارشی به دلیل داشتن مسئولیت هضم غذا از اهمیت بالایی برخوردار است و باید با مصرف مواد غذایی سالم این سیستم گوارش را تقویت کنیم تا روند فعالیتش دچار مشکل نشود. نقش رژیم غذایی برای درمان مشکلات گوارشی بسیار پررنگ بوده و لازم است که هر فردی یک رژیم غذایی سالم و مخصوص خود داشته باشد. برای داشتن مواد غذایی سالم می‌توانید به سایت پیکاپک مراجعه کرده و از بسته‌های سالم و هیجان‌انگیز آنها استفاده کنید.


Pikapak Blog » رژیم غذایی برای درمان مشکلات گوارشی