admin

چای زنجبیل چیست؟ و مهم‌ترین فواید آن

نویسنده: admin 13 September 2021 1.2K بازدید

اگر مقالات مختلف پزشکی و طب سنتی را بررسی کنیم، بارها با تاکید استفاده از چای زنجبیل مواجه می‌شویم. در ادامه‌ی این مطلب قصد داریم تا فواید چای سبز در شرایط مختلف را مورد بررسی قرار دهیم.

در این مقاله تلاش کرده‌ایم به معرفی اجمالی این چای مقوی بپردازیم، ویژگی‌ها و فوایدش را بررسی کنیم و اطلاعات مفیدی در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهیم. این اطلاعات می‌تواند به شما در مصرف صحیح و آگاهی به جنبه‌های درمانی این نوشیدنی گرم کمک کند.

چای زنجبیل یکی از پرطرفدارترین چای ها در ایران به شمار می‌رود.

زنجبیل چیست؟

برای آنکه درک دقیق‌تری از فواید چای زنجبیل داشته باشیم، بهتر است ابتدا به بررسی گیاه زنجبیل و مواد مغذی موجود در آن بپردازیم.

Zingiber officinale نام علمی گیاه زنجبیل است. اصالت این گیاه چینی و هندی است و از قدیمی‌ترین گیاهان شفابخشی است که توسط مردمان هزاران سال پیش مورداستفاده قرار می‌گرفته است. استفاده این گیاه در هند، برخی کشور‌های آسیایی و آمریکای جنوبی رواج داشته است. اقوام مختلفی از زنجبیل به منظور درمان کم اشتهایی، التهاب و تهوع استفاده می‌کرده‌اند. همچنین ترکیب آن با روغن دنبه برای درمان زانودرد مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

زنجبیل حاوی ویتامین و مواد مغذی فراوانی مانند منیزیم و ویتامین سی است. این گیاه به رنگ زرد است و طبع گرمی دارد. بیشتر مورد استفاده اقوام شرقی است و به صورت پودر، ادویه یا خشک شده استفاده می‌شود.

زنجبیل با تحریک بزاق دهان باعث تولید صفرا می‌شود و همچنین با تولید آنزیم‌هایی از سرطان کولون و یبوست جلوگیری می‌کند. یکی از بهترین درمان‌های طبیعی برای جلوگیری از استفراغ، سرگیجه و تهوع است و در رقیق کردن خون نقش بسزایی دارد.

طرز تهیه چای زنجبیل

در قدم اول ۸۴ گرم ریشه زنجبیل تازه را به‌خوبی بشویید، پوست بگیرید و با احتیاط به ورقه‌های بسیار نازک برش دهید. در قدم بعد سه چهارم لیتر آب را در کتری بجوشانید. سپس ورقه‌های زنجبیل را در آب جوش ریخته و اجازه دهید پانزده الی بیست دقیقه روی حرارت ملایم قرار بگیرد. طبق ذائقه خود یک شیرین‌کننده مانند عسل به آن بیفزایید. بعد از زمان اعلام شده چای را از صافی رد کنید و روی آن درپوش بگذارید تا عطر زنجبیل نپرد.

همچنین می‌توانید این نوشیدنی را با شیر و یا به صورت سرد میل کنید.

طرز تهیه چای زنجبیل

خواص چای زنجبیل

چای زنجبیل دارای مقادیر بسیار زیادی ویتامین سی، اسیدهای آمینه، عناصر کمیاب مانند کلسیم، فسفر، سدیم و… است. همه این موارد سبب شده تا چای زنجبیل فواید، خواص و ویژگی‌های مثبت زیادی داشته باشد. در ادامه به بخشی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • کاهش دردهای قاعدگی
  • کاهش مشکلات ریوی
  • چربی‌سوزی و لاغری
  • بهبود گردش خون
  • افزایش سیستم ایمنی و مبارزه با ویروس‌ها
  • درمان سرفه و سرماخوردگی
  • بهبود عملکرد دستگاه گوارشی
  • رفع حالت تهوع
  • مبارزه با سرطان
  • کاهش التهاب
  • و…

کاهش دردهای قاعدگی

نوشیدن این چای در زمان قاعدگی، اثر آرام‌بخش فراوانی خواهد گذاشت. همچنین می‌توانید یک حوله را به چای زنجبیل آغشته کنید و روی ناحیه موردنظر قرار دهید. این کار باعث می‌شود از درد عضلات شما کاسته شود.

کاهش مشکلات ریوی

بیماری‌های تنفسی در دوران مدرن به دلیل آلودگی‌های هوا افزایش پیدا کرده است. نوشیدن یک فنجان چای زنجبیل به شما کمک می‌کند تا با این بیماری‌ها مقابله کنید. آزمایش‌ها ثابت کرده است که چای زنجبیل به تنفس افراد مبتلا به بیماری آسم کمک می‌کند. مشکلات ریوی را کم می‌کند و آلرژی و سرفه را رفع می‌کند.

چربی‌سوزی و لاغری

چای زنجبیل یک نوشیدنی چربی‌سوز است و به دلیل همین خاصیت، باعث لاغری نامتناسب شما نمی‌شود. برای اثرگذاری آن لازم است چندین روز متوالی چای زنجبیل را مصرف کنید. اگر شما برنامه ورزشی و تغذیه رژیمی نیز دارید، این چای می‌تواند یک مکمل عالی برای آن باشد. اگر شما به طور مداوم ورزش کنید و پس از هر وعده غذایی چای زنجبیل، این چای چربی‌سوز را میل کنید، در مدت زمانی نزدیک به ۵ هفته قادر خواهید بود به وزن ایده‌آل خود نزدیک شوید.

بهبود گردش خون

ترکیبات فعال در چای زنجبیل سبب می‌شود تا جریان خون منظم باشد و از بیماری‌های قلبی – عروقی جلوگیری شود. علاوه بر گردش خون، نوشیدن یک فنجان از این نوشیدنی برای تب، لرز و عرق نیز بسیار مفید خواهد بود.

افزایش سیستم ایمنی و مبارزه با ویروس‌ها

آنتی اکسیدان سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و چای زنجبیل سرشار از این آنتی اکسیدان است. استفاده مکرر از چای زنجبیل کلسترول خون را کاهش می‌دهد، میزان چربی در شریان‌ها را کم می‌کند و خطر سکته مغزی را تقریبا از بین می‌برد.

درمان سرفه و سرماخوردگی

اگر شما یا یکی عزیزانتان سرما خورده‌اید و آبریزش بینی دارید، نوشیدن یک فنجان چای زنجبیل به شما توصیه می‌شود. این چای بدن شما را گرم می‌کند و به شما حس سرزندگی می‌بخشد. همچنین این چای باعث می‌شود سیستم ایمنی‌تان آرام شود و ریه‌هایتان کم‌کم پاک‌سازی شوند.

مهم ترین خواص چای زنجبیل

بهبود عملکرد دستگاه گوارشی

این چای به هضم غذا کمک می‌کند و سرعت جذب مواد غذایی را افزایش می‌دهد. از درد معده جلوگیری و از ایجاد نفخ پیشگیری می‌کند. شما می‌توانید به این منظور ورقه‌های خیلی نازکی از آن را برش دهید و قبل از هر وعده غذایی میل کنید.

رفع حالت تهوع

حالت تهوع سنگین ممکن است برای بیمارانی که دارای بیماری خاص هستند اتفاق بیفتد. طبق تحقیقات به عمل آمده، خواص موجود در چای زنجبیل حالت تهوع‌های مداوم را در این افراد کاهش می‌دهد.

حدود ۱.۵ گرم زنجبیل و تهیه چای آن برای بانوان بارداری که حالت تهوع بالایی دارند نیز توصیه می‌شود. اما مصرف بیش از حد این چای برای بانوان باردار ممنوع است.

مبارزه با سرطان

تحقیقات نشان می‌دهد مواد موجود در این چای، در پیشگیری و حتی مبارزه با انواع سرطان، به‌خصوص سرطان تخمدان، نقش بسزایی دارد.

کاهش التهاب

چای زنجبیل برای درمان بیماری‌های التهابی مانند آرترت رومانوئید بسیار مؤثر است. این چای شما را از خستگی، ورم و درد عضلانی رها می‌کند. همچنین این چای برای کاهش درد پا، سوزش و احساس خارش آن التیام‌بخش است.

عوارض چای زنجبیل

با وجود خواص دارویی و فواید زیاد استفاده از چای زنجبیل، مانند هر ماده دیگری، استفاده بیش از حد آن می‌تواند باعث بروز اختلالاتی شود. این اختلالات می‌توانند به دلیل تداخل دارویی نیز باشند. در موارد بسیار نادر ممکن است افراد دچار سوزش سر دل، اسهال، درد معده و… شوند.

مصرف زیاد زنجبیل می‌تواند اختلالاتی در سیستم عصبی مرکزی ایجاد کند. ضروری است بیمارانی که از سنگ‌های صفراوی و اختلالات انعقادی رنج می‌برند با پزشک خود در مورد مصرف این چای مشورت کنند. ممکن است چای زنجبیلی پارامترهای ایمونولوژیکی را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین چای زنجبیل ترشح اسید را افزایش می‌دهد و می‌تواند سبب کاهش اثربخشی دارد گردد.

افرادی که دچار سوزش گلو و یا داغی حلق هستند بهتر است از این چای استفاده نکنند، زیرا بر حلق و گلو اثرات نامطلوبی می‌گذارد. افراد گرم مزاج نیز ممکن است با مصرف چای زنجبیل دچار سوزش در گلو، مقعد و خارش پوست شوند.

در آخر

با مطالعه این مقاله به خواص و فواید بی‌شمار چای زنجبیل آگاه شدید، موارد مصرف و منع‌های احتمالی آن را شناختید. امیدواریم همیشه تنی سالم داشته باشید و دچار هیچ‌یک از مشکلات نام‌برده در این مقاله نباشید، اما در صورت مبتلا به هرکدام از آن‌ها استفاده منظم از این چای مفید را فراموش نکنید و حتما آن را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

این چای همچنین جنبه پیشگیری بالایی نیز دارد، شما می‌توانید با مصرف مداوم این چای سلامتی خود را تضمین نمایید.


Pikapak Blog » چای زنجبیل چیست؟ و مهم‌ترین فواید آن