۵ غذای پر طرفدار ایرانی
غذای ایرانی از متنوعترین غذاها در سطح بینالملل است و به همین دلیل بدون شک پاسخگوی ذائقهها و سلایق مختلف عموم مردم است. سوای از تنوع غذایی، بعضی از غذاهای ایرانی در دستور پخت، طعم و چاشنی نیز متنوع هستند. علاوه بر غذاهای سنتی ایرانی که در سراسر کشور طبخ میشوند، هر شهر و روستا غذای محلی بهخصوصی دارد. مجموع این دلایل باعث شده غذای ایرانی یکی از فاکتورهایی باشد که ایران را به یکی از مقاصد اصلی گردشگران در سطح جهان تبدیل کرده است.
اگر شما یک مهمان خارجی دارید و یا میخواهید دوستی را به صرف یک وعده غذایی دعوت کنید و در صدد تدارک یک وعده فوقالعاده جذاب و خوشمزه هستید، به شما توصیه میکنیم تا آخرین این مطلب با ما همراه باشید.
تاریخچه غذای ایرانی
از دلایل تنوع غذایی ایران میتوان به موقعیت جغرافیایی، تاثیرپذیری از همسایگان، دسترسی به تنوع آبوهوایی که محصولات مختلفی در اختیار مردم هر منطقه قرار میدهد، اشاره کرد.
غذای ایرانی از غذاهای یونان باستان، رم، مدیترانه، کشورهای آسیایی الهام گرفته است. ایران در گذشته ادویههای مختلفی از هند وارد و با توجه به ذائقه ایرانی در دستور پخت غذاها جای داده است. ادویههای ایرانی نیز از دیرباز در غذاهای متفاوت نقش داشته و تاکنون نیز جزو مهمترین طعمدهندهها در دستور پخت غذای ایرانی است؛ ادویههایی چون زعفران، زیره، میخک و… .
میوهها و دانهها در دوران ساسانی و حتی دوران قبل از آن جایگاه ویژهای داشته است. میوهها و دانههایی مانند گردو، انار، کنجد، پسته و… که خواص بینظیرشان بر کسی پوشیده نیست.
مفاهیمی چون سردی و گرمی در دوران بیزانس و از دانشگاههای یونان وارد ترکیبها و طرز تهیه غذای سنتی ایرانی شد.
از طرف دیگر غذاهای ایرانی همپوشانی بالایی با غذاهای کشور ترکیه دارند و تفکیک آنها به سادگی ممکن نیست.
دستهبندی غذای ایرانی
همانطور که در بالا اشاره شد، غذای ایرانی از تنوع بالایی برخوردار بوده و دستهبندیهای بسیار گستردهای دارد. ما در این بخش، غذاهای سنتی ایرانی را در دستهبندیهای کلی نام میبریم.
- آش: آش رشته، آش کشک، آش انار، آش گندم، آش جو و…
- آبگوشت: آبگوشت دیزی، آبگوشت قنبید، آبگوشت غوره و…
- اشکنه: اشکنه با ماست، اشکنه باقالا، اشکنه گوجه و…
- کباب: کباب کوبیده، کباب برگ، کباب بختیاری، جوجه کباب و…
- کوفته: کوفته تبریزی، کوفته برنجی، کوفته ماهی و…
- دلمه: دلمه برگ مو، دلمه مرغ، دلمه کلم پیچ، دلمه حصیری و…
- کتلت و شامی: کتلت گوشت، کتلت ماهی با جعفری، شامی پوک، شامی سبزی و…
- کوکو: کوکو بادمجان، کوکو سبزی، کوکو کدو سبز، کوکو سیب زمینی و…
- خوراک: خوراک ماهیچه، خوراک رامیشکا، خوراک دال عدس و…
- چلو و پلو: زرشک پلو، آلبالو پلو، سبزی پلو، مرصع پلو، رشته پلو و…
- خورش: خورش قرمهسبزی، خورش کرفس، خورش آلو، خورش قیمه، خورش بادمجان و…
معرفی ۵ غذای محبوب ایرانی
با وجود این تنوع غذایی و محبوبیت بالای اکثر آنان در بین عموم مردم، انتخاب و معرفی تنها ۵ غذای ایرانی بسیار دشوار بود؛ به همین دلیل سعی کردیم نهایت وسواس را به خرج دهیم، پر طرفدارترین و محبوبترین غذاها را انتخاب کنیم و در معرفی آنان دقیق باشیم.
این ۵ غذای محبوب عبارتاند از:
- آش رشته
- قرمه سبزی
- کباب کوبیده
- کوفته تبریزی
- لوبیا پلو
آش رشته
همانطور که مطلع هستید آش انواع گوناگونی دارد و در هر منطقه جغرافیایی دارای دستور پخت مخصوصی است. در میان انواع آش، آش رشته از محبوبیت بالایی برخوردار است و حتی گردشگران زیادی با این غذای ایرانی آشنا هستند. این آش در پاییز، زمستان و همچنین ماه مبارک رمضان مورد استقبال بیشتری واقع میشود. تزئین آش یکی از مراحل مهم آماده سازی این غذای ایرانی است. ظرف آش معمولاً با کشک، پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ تزئین میشود.
آش رشته بسیار مقوی بوده و مواد تشکیل دهنده آن سرشار از ویتامینها، پروتئینها، کربوهیدراتها و سایر مواد مغذی ضروری بدن است.
مواد لازم برای پخت این غذای ایرانی عبارتاند از نخود، لوبیا چتی، عدس، لوبیا قرمز، رشته آش، زردچوبه و… .
قرمه سبزی
راز خوشمزگی این غذای بسیار محبوب در جاافتادگی و مدت زمان پخت آن است. اگر این خورش را با حرارت کم و مدت زمان طولانی بپزید، طعم، رنگ و بوی آن هوش از سر هر کسی میپراند. معمولاً این خورش با برنج زعفرانی و یا برنج سفید سرو میشود.
سبزی این غذای ایرانی ترکیبی از تره، گشنیز، جعفری، اسفناج و شنبلیله است. در مناطق مختلف نسبت ترکیب این سبزیها متفاوت است و گاهی ممکن است سبزیهای دیگری نیز به آن اضافه کنند.
میزان و نسبت ترکیب این سبزیها در خورش قرمه سبزی طعم این غذای ایرانی را متفاوت خواهد کرد.
گوشت، لوبیا قرمز، لیمو عمانی، سبزی و… از اصلیترین مواد اولیه برای تهیه این غذا است.
کباب کوبیده
بسیاری از مردم دنیا غذای ایرانی را با کباب کوبیده میشناسند. طبق منابع موجود احتمالاً دستور تهیه کباب از مردم قفقاز به ایرانیان منتقل شده و پس از آن طرز تهیهاش بین عموم مردم پخش و تا به امروز حفظ شده است.
انواع کباب را معمولاً با گوجه، فلفل، سبزی خوردن، برنج زعفرانی، دوغ و… سرو میکنند. ماده اصلی این غذای ایرانی گوشت است که طعم بسیار لذیذی به خود میگیرد.
در طرز تهیه آن از راسته گوساله، قلوهگاه گوسفند، نمک، پیاز، سماق و… استفاده میشود.
کوفته تبریزی
همانطور که از نام این غذا پیداست، در اصل یک غذای تبریزی بوده اما به دلیل محبوبیت و طعم بینظیر آن در سراسر ایران تهیه میشود. ممکن است این غذا را با نامهای کوفته آذری، کوفته کله گنجشکی و کوفته نخودچی شنیده باشید. کوفته تبریزی خوشمزهترین غذای ایرانی در خانواده کوفتههاست.
از گوشت قرمز برای تهیه این غذا استفاده میشود و همچنین حاوی پروتئین، کربوهیدرات، کلسیم، پتاسیم و… است.
مواد لازم برای تهیه این غذای لذیذ عبارت است از گوشت چرخ کرده نیمه چرب، لپه، تخممرغ، پیاز، مرزه و… .
لوبیا پلو
لوبیا پلو و طرز تهیه آن آداب و رسوم خاصی دارد و بهتر است گذاشتن تهدیگ سیبزمینی یا ته دیگ نان فراموش نشود. این غذای ایرانی معمولاً با ماست، سالاد شیرازی و یا سبزی خوردن سرو میشود؛ این ترکیب فوقالعاده طعمی به یاد ماندنی را برای هرکسی ثبت میکند.
این غذا کمکالری است و میتواند وعده مناسبی برای ورزشکاران و افراد چاق باشد. لوبیا سرشار از ویتامینهای مفید مانند منیزیم و k است و مصرف مداوم آن برای سلامتی بسیار مفید است.
لوبیا پلو از ترکیب لوبیا سبز، برنج، گوشت، پیاز، زعفران، پودر کاری و… تهیه شده است.
در آخر
ما در این مطلب سعی کردیم ابتدا تاریخچهای از غذاهای ایرانی، این غذاهای فوقالعاده لذیذ، ارائه دهیم و سپس با معرفی کلی غذاها توجه شما را به دستهبندیها و طعمهای متفاوت آن جلب کنیم.
در ادامه آن به بحث اصلیمان پرداختیم و تلاش داشتیم اطلاعات مفیدی از ۵ غذای پر طرفدار ایرانی در اختیار شما قرار دهیم و یقین داریم تک تک شما عزیزان غذای موردعلاقه خود را در بین این ۵ غذای ایرانی معرفی شده پیدا کردهاید.
توصیه میکنیم اگر مهمان مهمی دارید و میخواهید یک وعده غذایی به یاد ماندنی برایش آماده کنید، یکی از این ۵ غذای ایرانی را انتخاب کنید.
مراقب سلامتی و تغذیه خود باشید.
Comments are closed